Ga naar de hoofdinhoud
PROJECT

SUPERINSECT

Insecten redden voedsel van de vuilnisbak

Datum

Van tot

Supported by

Praktisch gerichtĀ onderzoek

In het project SuperInsect wordt er nagegaan of voedseloverschotten uit buurtsupers gevaloriseerd kunnen worden naar voeder voor insecten. Op deze manier zullen de voedseloverschotten niet langer als afval de winkel verlaten, maar als voeder voor meelwormen en zwarte soldatenvlieglarven. Deze insectensoorten zijn specialisten in het omzetten van laagwaardige biomassa naar hoogwaardige componenten, zoals eiwitten en vetten, die op hun beurt gebruikt kunnen worden in voeders voor vissen, vogels, reptielen en zelfs varkens en kippen.

In het SuperInsect-project ligt de primaire focus op het onderzoeken van de praktische haalbaarheid van afvalvalorisatie door insecten om een circulaire economie te realiseren.

Lees meer

Op naar circulariteit

Tijdens het project zullen er 4 keer voedseloverschotten verzameld worden uit minstens 3 verschillende buurtsupers. Deze voedseloverschotten zullen verzameld worden in bioboxen van afvalmaatschappij Renewi. Met overschotten van de eerste 2 inzamelingen zullen voederexperimenten met insecten worden opgezet door het expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie. De potentiƫle voeders worden ook geanalyseerd in ons labo. Overschotten van de overige inzamelingen zullen door commerciƫle kwekers als voeder gebruikt en getest worden voor meelwormen en zwarte soldatenvlieglarven. Vervolgens zullen de geproduceerde en verwerkte insecten worden aangeboden in een buurtsuper als voeder voor hobbydieren. Dan is de cirkel rond!

SuperInsect is een samenwerking tussen Thomas More hogeschool, Renewi, Buurtsuper.be, NuSect & Black Soldier Fly.

Met de steun vanĀ 

Vlaanderen Circulair logo

Gerelateerde onderzoekslijnen